TRADICIONALNI IRSKI PLES STEP
SEAN-NÓS

https://www.irskiples-zagreb.com/wp-content/uploads/2022/10/music-g1fd61f2f0_1280-320x336.png

IRSKI STEPOld style

Irski ples Zagreb jedini u Hrvatskoj daje tečajeve tradicionalnog irskog stepa Sean-nós. Sean-nós step (čita se „ʃæns/ SHAN-ohss“) na irskom znači „old style“, stari je stil tradicionalnog solo irskog stepa. Vrlo je opušten, zabavan i lako se uči. Pogodan je za sve dobne skupine. Ples se izvodi samostalno, tj. ne treba vam partner niti ste ovisni o nekom drugom da bi ga plesali. Rad nogu (“udaranje”) vrlo je atraktivan za gledanje i slušanje. Potječe iz regije Connemara, zapadnog dijela Irske. Iz te regije također potječe i Sean-nós stil pjevanja.

Sean-nós je ležeran improvizacijski step. Karakterizira ga slobodno, opušteno kretanje ruku, naglašavanje udaraca i „nisko“ izvođenje koraka pa nije opterećujuć za zglobove, stoga ga mogu plesati i osobe starije dobi, koje su u Irskoj često jedni od najboljih plesača. Standard koraka formirao se na temelju koraka koji su se ponavljali. U Sean-nós stepu cijeni se kreativnost i spontanost, a najbitnije je da plesači plešu točno na ritam muzike. Rijetko se pleše na određenu koreografiju pa se rjeđe vide skupine koje sinkronizirano plešu. Umjesto toga, plesači uglavnom plešu naizmjenično uz muziku svirača.

Mnogi kažu da je Sean-nós razgovor između svirača i plesača.

Sean-nós tradicionalni irski step imao je utjecaj na formiranje formalnijeg modernog, natjecateljski orijentiranog oblika irskog stepa no potpuno je drugačiji od njega. Moderni irski step poznat je po krutom, uspravnom držanju plesača, s rukama čvrsto uz tijelo, prekriženih nogu, koji izvode visoke skokove uz kretanje duž cijele pozornice. Moderni irski step pleše se obično na već unaprijed određene koreografije s jako malo ili nimalo improvizacija. Natjecateljski moderni step pleše se u specijalno izrađenim mekim ili tvrdim kožnim cipelama, dok se Sean-nós pleše u bilo kojim dostupnim cipelama niskog, tvrdog đona, ali postoje i specijalne niske cipele za Sean-nós s metalnim ili plastičnim ojačanjima na peti i pristima kojima se postiže glasniji zvuk pri udarcima.

Površine na kojima se pleše Sean-nós step su standardni drveni pod, drvena vrata koja su skinuta sa šarki, stol, bačva ili čak gornji dio taburea. Tada se vještina plesača ocjenjuje na način koliko dobro on/ona može izvesti različite korake unutar uskih granica plesne površine. Zna se reći: „Dobar plesač Sean-nós stepa može plesati na srebrnom pladnju, a stvarno izvrstan plesač može plesati na novčiću“.

MOGU LI PROBATI?

Prvi sat je BESPLATAN pa slobodno možete doći i probati plesati.

ŠTO OBUĆI?

Na tečaj obući cipele niskog, tvrdog potplata u tipu oksfordica i udobnu odjeću.

ŠTO MOGU OČEKIVATI?

Samo pozitivu, dobru zabavu, rekreaciju te poboljšanje kondicije i pamćenja.

IRSKI PLESCJENIK

PRVI SAT
BESPLATNO
PLEŠI
"Prvi sat je BESPLATAN pa slobodno možete doći i probati plesati."
Tečajevi se održavaju na adresi Božidara Magovca 79 (U PRIZEMLJU), Travno, Zagreb, dvorana Gombališta.
MJESEČNA ČLANARINA
0123456789001234567890
226,00 kn

Napredni tečaj:
Ponedjeljak 20.30-21.30 h i petak 20-21 h
PRVI MJESEC - POČETNI TEČAJ
0123456789001234567890
150,00 kn
Početni tečaj:
Odrasli i mladi- srijeda 20.30-21.30 h i petak 19-20 h
Navedena cijena je za prvi mjesec.
PLEŠI
BESPLATNO
DOVEDI 3 OSOBE NA PLES
I imaš pravo plesati BESPLATNO sve dok te tri osobe plešu!!!!
Ako jedna osoba u nekom trenutku više ne može dolaziti, umjesto nje dovedi samo jednu osobu i nastavi plesati besplatno!!!

MOŽDA TE ZANIMA I

https://www.irskiples-zagreb.com/wp-content/uploads/2022/10/top-hat-g8dcf84768_1280-640x360.jpg
IRSKI FOLKLOR

PLES U SETOVIMA/PAROVIMA

Ples u setovima popularan je oblik narodnog plesa u Irskoj koji se pleše na irsku muziku u grupama od osam ili četiri plesača.
SAZNAJ VIŠE

Zapleši već danas!

MOB. +385(0)91/598-14-14
irskipleszagreb@gmail.com